Термопомпи

Модерен и ефективен начин за отопление и охлаждане

Отоплителната система с термопомпа се характеризира с издръжливост, лесна поддръжка и ниски експлоатационни разходи. Термопомпата е устройство, работеща на принципа на климатиците, като загрява топла вода, постъпваща в отоплителната система от радиатори, въздушни конвектори или подово отопление.

Видове термопомпи


Въздух – Вода

Най-често използвания вид термопомпа, додтъпна за всеки апартамент и къща. Извлича топлинна енергия от външния въздух и я премества в отоплителната система. Коефициентът на енергийна ефективност (СОР) на машината се влияе от атмосферните условия и е зависи от външната температура на въздуха. За места в които зимата има много ниски температури е добре да се подпомага с газов котел, ако има възможност.

Вода – Вода

Термопомпа вода-вода извлича топлинна енергия от подземните води. Необходими са предварителни геоложки проучвания и разрешение за сондаж. Ако има подходящи условия можете да постигнете висок коефициент на енергийна ефективност (СОР от 5 и 8). При изчисляването на топлинната мощност и вида термопомпа има изисквания относно водата и дебита.

Земя – Вода

Извлича топлинна енергия директно от земята. Температурата на почвата след определена дълбочина е около 10-14°С. С подобна термопомпа разходът на електроенергия ще се намали с 80%. Процесът земя-вода е геотермален с топлообменници на гликол или хладилен агент, които могат да бъдат разположени хоризонтално или вертикално със сондаж.

Какво е нужно, за да се използвате термопомпа?


Термопомпа

Изборът на правилната терпомопма не е лесна задача и е изключително важно да се подбира само от сертифицирани специалисти. Трябва да изберете правилния уред за квадратурата, която предстои да отоплявате. Ние можем да помогнем с този избор, като заявите безплатна консултация, без ангажименти. Предлагаме най-добрите термопомпи на пазара на конкуретни цени, както и пълен сервиз и обслужване от самите производители.

Отоплителна система

Правилно изградена отоплителна система също е от голяма важност, тъй като това може да рефлектира върху ефективността на отопление и най-вече върху месечните ви сметки. Отоплителната система може да е подова, без видими радиатори и тръби, с радиатори или въздушни конвектори.

Охлаждаща система

Ако ще използвате термопомпата и за охлаждане имате няколко варианта: монтаж на въздушни конвектори, подови конвектори или таванно охлаждане. Таванното охлаждане е иновативен метод, който обаче е изключително здраволовен и естествен и наподобява подовото водно отопление, но тръбите по които тече студена вода, се залагат в тавана.

Запознай се с термопомпите Viessmann


Термопомпата въздух-вода, сплит система Viessmann Vitocal 100-S се състои от две отделни тела: външно тяло, което чрез изпарителя с помощта на хладилен агент отнема топлината от околния въздух. Чрез компресора се достига необходимата температура на хладилния агент за отопление. Чрез тръбопровод топлината преминава към вътрешното тяло и там чрез кондензатора се отдава към отоплителната инсталация.

Още при производството си вътрешното тяло е оборудвано с необходимите хидравлични компоненти като трипътен превключващ вентил, помпа за отоплителния кръг и управление.

Предимства на термопомпите


Ниски сметки и ефективност
Топла вода чрез обемен бойлер
Съвременен комфорт и уют
Екологичен и чист продукт
Без да носите и зареждате

Принципът на функциониране на една термопомпа е сравним с този на хладилника – само че обратно.

При хладилника топлината се отвежда от вътре навън. Термопомпата функционира точно на обратно. Топлината от въздуха или земята чрез отоплителната система се отвежда в жилището. За повишаване на температурата се компресира парата от хладилен агент, така че тя да е достатъчно висока за да отоплява и да подгрява битова вода. По този начин термопомпите могат да се използват и при модернизиране на стари инсталации, за да се постигнат достатъчно високи температури и при отопление на жилищните помещения с радиатори.

Стъпка по стъпка за нула време


Ние сме оптимизирали целия процес така, че за няколко дни да имате готова за пускане инсталация. Може да разчитате на пълна прозрачност, качество и ненадмината скорост ако се доверите на нас.

1. Оглед и изготвяне на оферта

В рамките на един работен ден, нашите специалисти ще се свържат с вас, за да направят оглед на дома ви, след което ще ви подготвят оферта за изграждане на отоплителна инсталация, доставка и монтаж на уреди.

2. Договор за изграждане

Вашето приемане на офертата е гаранция за нашия ангажимент. Получавате 5-годишна гаранция за извършените строителни работи и 2-годишна гаранция за всички инсталирани уреди, освен ако не е уговорен допълнителен срок.

3. Изграждане на инсталация

Монтажът на уреди във вашия дом зависи от това каква инсталация ще се изгражда. Нашите консултанти ще ви дадат точния срок за изпълнение и ще го направят в удобно за вас време. Основно една инсталация за средно голямо жилище ни отнема 1 – 2 дни.

4. Настройка и пуск

Всички термопомпи се настройват и пускат, заедно с цялата отоплителна инсталация само от оторизирани и сертифицирани служители, както и от специалисти на самия производител.

Често задавани въпроси


Термопомпите въздух-вода, които са най-често използвани могат да се използват във всеки туп жилище - от малък апартамент до голяма къща и офиси. Помпата се състои от външно тяло, изглеждащо по същия начин като това на климатика и вътрешно тяло, което прилича на газов или електрически котел. Другите видове термопомпи, които използват геотермални източници са подходящи само за къщи и то при наличие на определени природни условия.

Термопомпите въздух-вода са най-често използаваните и приличат много на климатиците, които сами по-себе си са термопомпи от тип "въздух-въздух". Разликата, е че термопомпите въздух-вода използват въздуха за да генерират необходимата енергия и затоплят или охлаждат вода, която се използва в отоплителните и охлаждащи вътрешни системи.

Термопомпите въздух-вода са подходящи при ново строителство или реновиране на стара отоплителна инсталация, когато сградата има добра изолацията.. Важно е изолацията на сградата да е добра.

Термопомпите въздух вода могат да отопляват, охлаждат и произвеждат топла вода и са съвместими с конвектори, радиатори или подово отопление. Ако искате да охлаждате сградата са необходими конвектори или таванно водно охлаждане.

Геотермалните термопомпи или термопомпи вода вода са възобновяем източник на енергия, който използва топлина от под земята. Тази топлинна енергия се трансферира от под земата към сградата, където може да се използва за отопление, охлаждане или производство на битова гореща вода. Подходящи са за къщи, но е необходимо специално геоложко проучване за да се установи възможно ли е използването на подобен уред във вашия имот.

Ако ползвате термопомпата за производство на битова гореща вода, трябва да използвате обемен бойлер със серпентина, за да произвеждате вода. Ето защо изборът на обема на бойлера е важен да се определи според вашите нужди. В тези случаи е добре да съчетаете, ако имате възможност термопомпата със солари, което ще намали допълнително разхода на електричество и лятото няма да се налага да използвате термопомпата с тази цел.

Защо да избереш нас?


Безплатен оглед

Безплатен оглед

В рамките на ден ще получите дата и час за безплатен оглед.

Договор с ясни ангажименти

Договор с ясни ангажименти

С офертата получавате договор с ясни ангажименти за двете страни.

Без административни процедури

Получавате цялостна услуга

Организираме всички стъпки до пускането на вашата инсталация, без тежки админстративни процедури.

Светкавично изпълнение

Светкавично изпълнение

За по-малко от ден изграждаме инсталация в средно голямо жилище.

Чисто и спретнато жилище

Оставяме жилището чисто

Майстори, за които всеки би мечтал. Ще откриеш жилището ти чисто и спретнато.

5 годишна гаранция

5 годишна гаранция

Получавате 5 годишна гаранция за изградените инсталации и от 2 до 7 годишна гаранция за уредите

Желаете удобство и уют?

Свържете се с нас и превключете на ниски сметки

Разгледайте част от нашите обекти
с термопомпи