Климатици

Ефективност и удобство за отопление и охлаждане

Ако не ползвате термопомпа за отопление и охлаждане, климатиците са идеално решение като допълнение към вашата отоплителна инсталация на газ, пелети, подово отопление и ТЕЦ не само с цел охлаждане, но и като допълнителен backup вариант за отопление при авариране на вашата отоплителна система. А когато нямате друг основен източник за отопление, климатика може напълно да играе ролята на система за отопление.

Безплатен оглед и професионална консултация

Планиране на ден и час за
монтаж до 24 часа

Монтаж и настройка до 3 часа

Нашите инженер-консултанти ще изберат най-ефективното решение за вас, за да сте сигурни за бъдещето си, осигурявайки си комфорт и ниски сметки

Видове климатици, според ефективността


Ефективността на климатиците и термопомпите се характеризират с два показателя. СОР (коефициент на преобразуване) определя ефективността на климатика при отопление, а EER (коефициент за енергийна ефективност) описват ефективността на охлаждане на климатиците. Колкото по-високи са тези показатели, толкова по ефективен е вашия климатик. Ако е избран правилно за вашето помещение, това ви гарантира по-ниски сметки.

Конвенционален

Това е обикновен климатик, който работи на включване и изключване. Не коригира мощността си по-време на работа, поради и което консумира, голямо количество електричество и не е икономичен. Тъй като компресора му работи на пълни обороти е много шумен. Предимство е, че незабавно започва да затопля или охлажда, докато при инвенторните климатици има известно изчакване. Не е подходящ за места с много ниски температури през зимата. Предимство е ниската му цена.

Инверторен

Инверторните климатици са подобрена технология, при която компресора работи на различни обороти в зависимост от текущата мощност, която трябва да осигури за да охлади или затопли помещенията. Тези климатици, предимно като достигнат желаната температура вместо да се изключват, работят на по-ниска мощност за да я поддържат. Поради тази причина те са доста по-тихи и много по-икономични. Имат висок COP и EER, което води сериозно по-ниски сметки в сравнение с конвенционалните климатици. Разбира се цената им е по-висока.

Хиперинверторен

Това са същите инвенторни климатици, но от най-висок енергиен клас и респективно с най-висока цена. При тях обаче COP e в повече случаи по-голям от 4, а има и климатици с COP над 5. Това тяхно предимство ги прави изключително добра инвестиция, по-отношение на месечните сметки за охлаждане и отопление. „Hyper Inverter“ е търговско наименование, собственост на Mitsubishi Heavy Industries, с което японският производител откроява най-добрата си и иновативна гама климатични системи, което с времето се е превърнало в синоним на всички инверторни климатици от най-висок клас.

Какъв климатик да закупя?


Ако сте решили да инвестирате в климатици, не правете грешката да си харесате нещо набързо, без да се консултирате с експерти в областта. Изборът на климатик без значение дали ще е само за охлаждане или и за отопление е много важна стъпка, която ще се отрази на ефективността на климатика и на месечните ви сметки. Изборът на климатикът зависи както всички останали начини за отопление и охлаждане от вида на жилището, изолацията, дограмите, местата където може да бъде монтриран и географските особености на района в който живеете. Например, ако изберете по-малко мощен климатик от необходимия това ще доведе до високи сметки и през по-студеното време и в по-горещите дни невъзможност на уреда да достигне желаната температура.

Видове климатици, според мястото на монтаж


Стенен климатик

Най-често използвания вид климатик, е този на който вътрешното тяло се монтира на стена. Това са най-достъпните като цена модели и респективно с най-голямо разнообразие на моделите. Този тип климатици са видими поради което ангажират интериора.

Таванен климатик

Таванните климатици са добро дизайнерско решение, когато не желаете да се вижда климатика. Монтират се над окачен таван, и са подходящи, когато имате достатъчно място на така че да не стане много ниско помещението. Отоплението и охлаждането с този вид климатици е по-ефективно.

Подов климатик

Прилича на конвектор и се монтира, най често под прозорец, така че да заемем мястото на радиатор. Вписват се по ефективно в интериора на помещенията и климатизацията с тях е по-ефективна и по-конфортна, подобно на употребата на въздушен конвектор.

Какво е важно да знаем за климатиците


За да се избегне необходимостта от монтаж на много външни тела и намирането на по-висока ефективност, са разработени т.нар. мулти-сплит системи, които позволяват с едно външно тяло да захранвате няколко вътрешни тела и да охлаждате и отоплявате всички помещения в дома си. Тези системи са изключително подходящи за жилища в ремонт, при които тръбите свържващи външното тяло с вътрешните могат да бъдат вкопани в стените.

Ефективност

Изборът на правилен климатик, съобразен с вашето жилище е от изключително значение за бъдещите сметки които ще плащате и осигуряването на комфорт в помещенията които ще охлаждате или отоплявате. Водещите прозиводители Daikin и Mitsubishi предлагат високо ефективни климатици, които гарантират по-ниски месечни сметки. Доверявайте се задължнително на експерти, при избора на климатици.

Независимост

Климатиците ви осигуряват отделна климатизация на всяко помещение и по този начин, можете да поддържате различни температури в различните стаи. А ако използвате отделни външни тела, при авариране на един от климатиците, това няма да доведе до неработоспособност на останалите климатични тела в дома ви, както и няма да доведе до отпадане на цялата ви система за отопление или охлаждане.

Комфорт

Климатиците със сигурност не са най-комфортното решение за отопление и охлаждане, но ако монтажа на телата е помислен от гледна точка на разположението на мебелите и обитателите в помещенията, може да се избере оптималното положение, така че да се получи достатъчно комфортен климат. Въпреки това, изборът за отопление на климатици, трябва да е последна опция, ако нямате друг алтернатива.

Сплит система

Сплит системата е всъщност стандартната климатична система, която сме свикнали да виждаме в повечето случаи, при която имате едно външно тяло, захранващо едно вътрешно тяло. При нея за всяко отделно помещение трябва да имате отделни външни тела.

ПРЕДИМСТВА

По-ниска цена в сравнение с мулти-сплит системата. Ако един от климатиците дефектира, това не влияе на останалите климатици, които са независими един от друг. В преходните сезони, можете в едната стая да охлаждате, в другата да отоплявате, според индивидуалните нужни.

НЕДОСТАТЪЦИ

Заемат много място по фасадата и се характеризират с по-ниска ефективност в сравнение с мулти-сплит системата

Мулти-сплит система

При мулти-сплит системата към едно външно тяло, можете да свържете до 5 вътрешни тела и то с различен вид и модел. Например можете да съчетаете стенен, подов и касетъчен таванен климатик.

ПРЕДИМСТВА

Висока ефективност, което води до по-ниски сметки в сравнение с използването на отделни климатици. Заема много по-малко място на външната фасада.

НЕДОСТАТЪЦИ

По-висока първоначална инвестиция. При авариране на външното тяло, цялата климатична система спира да работи. Не позволява да работи в различните помещения в различни режими едновременно. Тоест, или само охлаждате във всички помещения или само отоплявате.

Запознай се с климатиците Daikin


С повече от 90 години опит в решенията за климатизация и климатичен контрол, Daikin са водещ производител на климатици, защото те добре знаят че перфектният климат изисква повече от само отопление, охлаждане и пречистване на въздуха.

Не правете компромис като избирате по-евтини варианти климатици, а се доверете на доказани като качество и опит производители, защото това има пряко отношение както до постигането на желания от вас климат в помещенията, така и до месечните сметки които ще плащате

Запознай се с климатиците Mitsubishi Heavy


Mitsubishi е един от пионерите в производството на климатици. Ако търсите истинско енерго ефективно решение и желаете да си гарантирате оптимални сметки за климатизация това със сигурност е едно от най-добрите решения.

Можете да избирате и от голямо разнообразие климатици както за стенен монтаж, така и такива за вграждане в тавана или подовостоящи, за да може да се съобразите с интериора на дома ви.

Цялостна услуга при изграждане на системи за отопление и охлаждане

В Generix Gas ние търсим най-оптималното решение за отопление и охлаждане за нашите клиенти, съобразено с техния дом, географските специфики на климата, възможностите за инвестиция и се стремим винаги да намерим решението което ще доведе до максимален комфорт и оптимални месечни сметки. Ние изграждаме цялостни системи за отопление включващи отопление с газ, термопомпи, подово отопление и охлаждане с климатици, таванно или подово охлаждане с термопомпи и различни хибридни системи в зависимост от вашите нужни. Работим само с най-добрите в бранша и с най-високо качество материали на немски и италиански производители.

Стъпка по стъпка за нула време


Ние сме оптимизирали целия процес така, че за няколко дни да имате готова за пускане инсталация. Може да разчитате на пълна прозрачност, качество и ненадмината скорост ако се доверите на нас.

1. Оглед и изготвяне на оферта

В рамките на един работен ден, нашите специалисти ще се свържат с вас, за да направят оглед на дома ви, след което ще ви подготвят оферта за изграждане на отоплителна инсталация, доставка и монтаж на уреди.

2. Договор за изграждане

Вашето приемане на офертата е гаранция за нашия ангажимент. Получавате 5-годишна гаранция за извършените строителни работи и 2-годишна гаранция за всички инсталирани уреди, освен ако не е уговорен допълнителен срок.

3. Изграждане на инсталация

Монтажът на уреди във вашия дом зависи от това каква инсталация ще се изгражда. Нашите консултанти ще ви дадат точния срок за изпълнение и ще го направят в удобно за вас време.

4. Настройка и пуск

Всички климатици се настройват и пускат, заедно с цялата отоплителна инсталация само от оторизирани и сертифицирани служители, както и от специалисти на самия производител.

Често задавани въпроси


В общия случай да, стига климатикът да е правилно оразмерен и съобразен с дома ви и неговите особености. Отоплението с газ и термопомпа е по-ефективно и комфортно, но можете да постигнете добра цена и разходи при отопление с климатици, стига да сте избрали подходящото решение, като се доверите на опитни специалисти. Със сигурност отоплението с климатици, не е същото като отоплението с елетрически котли, печки или други видове електрически уреди които генерират много по-големи месечни разходи и при избора на правилен климатик тези разходи могат да паднат средно до 3 пъти.

Ако вариантите, които ще доведат до по-голям комфорт и по-ниски месечни сметки са изчерпани, тогава можете да помислите за отопление с климатици. В случая когато ще отоплявате само едно или две помещения във вашето жилище климатикът е добро решение, ако нямате друга алтернатива. Със сигурност отоплението с радиатори и подово отопление и използването на енергоизточник като газ или термопомпа е най-доброто решение, а инвестицията е подобна.

Основното предимство на климатиците е, че можете да ги използвате за охлаждане. Въ всички останали случаи комфорта и месечните разходи които ще получите от една система с радиатори или подово отопление захранвана с газ, термопомпа а и дори пелети е нестравнимо. Въпреки това, днес климатиците за с доста добра ефективност и са приемливо решение когато нямате достъп до различни енергоизточници.

Монтажът на климатици изисква специални познания и инструменти,и може да бъде извършен от техническо лице с нужната квалификация. Климатиците, както и хладилниците работят с хладилни агенти, с които имат право да работят само сертифицирани фирми и лица. При монтажа трябва да се прокарат тръби за връзка между външното и вътрешното тяло и да се подбере оптималмо разположение на уредите, за да се гарантира максимален комфорт при работата на климатичната система.

Не. Климатикът е устройство което затопля или охлажда въздуха в помещенията, за разлика от термопомите, газовите, пелетните и електрическите котли които затоплят вода както за отоплителната инсталация, така и за битови нужни. Ако климатикът ще е основния ви източник за отопление, то в общия случай, ще е необходимо да използвате електрически бойлер за да осигурите необходимата ви вода за санитарни нужди.

Да. Външното тяло може да работи до определена влажност и температура на външния въздух. Затова е важно да избирате климатик, подходящ за географския регион в който живеете и да не правите компромис в цената и марката която избирате, за да нямате проблем в бъдеще с отоплението в по-студените месеци. Необходимо е предварително да изберете климатик, който работи в широк температурен диапазон. Конвенционалните и по-нисък клас инвенторни климатици, не могат да работят при температури под -10, а някои дори при -5 градуса, при което в студените дни ще имате проблем с отоплението.

Често, на повечето хора им се струва че е достатъчно да знаят горе долу размера на помещението коеот ще отопляват и да изберат подходящ за тези условия климатик, според съветите на някой приятел или общ консултант. Изборът на отопление обаче, е задача за истински специалист в областта, който ще вземе предвид не само необходимата площ, а и типа на изолацията, дограмите, изложението и географските условия, както и търсените от вас комфортни условя. В повечето случаи тази консултация е безплатна, така че отделете време да получите необходимата ви информация от истински компетентни лица. Неправилно избранин климатик може да доведе до проблем да постигнете желаната температура, а високите сметки за електрическа енергия са сигурни.

 

Защо да избереш нас?


Безплатен оглед

Безплатен оглед

В рамките на ден ще получите дата и час за безплатен оглед.

Договор с ясни ангажименти

Договор с ясни ангажименти

С офертата получавате договор с ясни ангажименти за двете страни.

Без административни процедури

Получавате цялостна услуга

Организираме всички стъпки до пускането на вашата инсталация, без тежки админстративни процедури.

Светкавично изпълнение

Светкавично изпълнение

За по-малко от ден изграждаме инсталация в средно голямо жилище.

Чисто и спретнато жилище

Оставяме жилището чисто

Майстори, за които всеки би мечтал. Ще откриеш жилището ти чисто и спретнато.

5 годишна гаранция

5 годишна гаранция

Получавате 5 годишна гаранция за изградените инсталации и от 2 до 7 годишна гаранция за уредите

Желаете удобство и уют?

Свържете се с нас и превключете на ниски сметки

Разгледайте част от нашите обекти
за климатици


Разгледайте част от нашите обекти
за климатици