Соларни колектори

Безплатна топла вода от слънцето

Използването на безплатната слънчева енергия за осигуряване на топла вода за вашето домакинство е отлична причина да изберете икономичната и екологична соларна система.

Соларните панели затоплят водата в обемен бойлер, така че можете да използвате соларите самостоятелно или в комбинация с газов или друг котел, както и с термопомпа, който да дозатопля водата през дните в които няма достатъчно слънце.

Предимства на соларните колектори?


Напълно безплатна енергия за производство на топла вода
През лятото и дори през пролетта добивате 100% от нужната ви вода
Съвременен комфорт и уют и пълна автоматизация
Не сте обвързани с цената на тока, газа и другите енергоизточници
Сравнително ниска инвестиция, за закупуване и монтаж

Какво е нужно, за да използвате соларни колектори?

Място за монтаж

Слънчевите колектори се разполагат на покривите за да имат пряк достъп до слънчева светлина и да бъдат засенчвани от близки сгради и обекти. Добре е изложението да е южно, но се прилага и източно и западно изложение при невъзможност да се осигури изцяло южно изложение.

Обемен бойлер със серпентина

Най-ефективните соларни панели, са плоските панели, които са пълни с пропилен гликол, който има много добри свойства да поглъща и пренася топлината. В тези панели течността циркулира и преминава през обемен бойлер, с размер 150, 200, 300 и дори 500 литра в зависимост от вашите нужни и загравя водата в него.

Допълнителна система

За да се осигури топла вода през цялата година най-добре е обемния бойлер да е с две серпентини, така че когато водата не може да достигне нужната ви температура, тя да се доподгрява от газов или друг тип котел или термопомпа, част от вашата основна отоплителна система. Бойлерът може и да е с електрическо подгряване, така че да произвежда топла вода, когато е нужно.

Видове соларни колектори, според типа на системата


Компактни слънчеви системи

При този тип колекторът и обемния бойлер (водосъдържателя) са в обща конструкция. Използва се предимно за топла вода за домакинства със сравнително малка консумация на топла вода и предимно там където къщите се използват през лятото. Това е максимално евтин вариант за получаване на топла вода от слънчеви колектори. Въпреки, че системата е отделна е възможно да се реализира също по-сложна сплит системата, за да се подгрява допълнително топлата вода при необходимост.

Сплит слънчеви системи

Тези системи се характеризират с използването на плоски или вакумно-тръбни колектори, които са разположени предимно на покрив. Колекторите се свързват към обемен бойлер, разположен в къщата (напр. котелно помощение, кухня). Обемният бойлер може да е с една серпентина и с допълнително електрическо подгряване или с две серпентини, едната от които е въразана към газов, пелетен, нафтов, електрически котел или термопомпа с цел осигуряване на топла вода през цялата година.

Запознай се със соларните панели на Viessmann


Viessmann има повече от 100 години опит в производството на отоплителни уреди и това е тяхната отлична основа за оптималното оползотворяване на енергията. Междувременно устойчивите енергоизточници са от първостепенна важност: независимо дали става въпрос за използване на топлината от оклоната среда или производство на ток от соларна енергия.

Viessmann са едни от лидерите в производство на соларни панели, а вече даже произвеждат панели подходящи за балкони, които могат да се монтират като предпазни решетки с уникално красив дизайн. Системата за соларни панели е напълно интегрирана с всички котли и термопомпи на Viessmann и осигуряват пълна съвременна автоматизация на системата.

Запознай се със соларните панели на Ferroli


Ferroli е една от най-старите европейски компании, производител на отоплителна техника. Италианският производител е изключително разпознаваем и символ на качество. Всеки продукт от тяхната гама се произвежда в Италия.

Слъчевите колектори за топла вода на Ferroli са предпочитам вариант от много клиенти поради добрата си цена, висока ефективност и дълъг живот. Средно панелите са с живот над 20 години и не се нуждаят от сложна поддръжка. Предлагат се както компактни слънчеви системи, така и сплит слънчеви системи.

Стъпка по стъпка за нула време


Ние сме оптимизирали целия процес така, че за няколко дни да имате готова за пускане инсталация. Може да разчитате на пълна прозрачност, качество и ненадмината скорост ако се доверите на нас.

1. Оглед и изготвяне на оферта

В рамките на един работен ден, нашите специалисти ще се свържат с вас, за да направят оглед на дома ви, след което ще ви подготвят оферта за изграждане на соларна система, отоплителна инсталация, доставка и монтаж на уреди.

2. Договор за изграждане

Вашето приемане на офертата е гаранция за нашия ангажимент. Получавате 5-годишна гаранция за извършените строителни работи и 2-годишна гаранция за всички инсталирани уреди, освен ако не е уговорен допълнителен срок.

3. Изграждане на инсталация

Монтажът на уреди във вашия дом зависи от това каква инсталация ще се изгражда. Нашите консултанти ще ви дадат точния срок за изпълнение и ще го направят в удобно за вас време. Основно една инсталация за средно голямо жилище ни отнема 1 – 2 дни.

4. Настройка и пуск

Всички соларни колектори се настройват и пускат, заедно с цялата отоплителна инсталация само от оторизирани и сертифицирани служители, както и от специалисти на самия производител.

Често задавани въпроси

Най-пълно топла вода се произвежда през лятото. В преходните сезони, често при слъчево време, също можете да достигнете 100% затопляване на водата за битови нужди. Важно е да се отбележи обаче, че дори през зимата наличието на слънцето затопля водата до определена температура и ако свържете система с бойлер с две серпентини, вие рязко ще понижите разходите за топла вода.

Слъчевите колектори биват основно два вида - плоски и вакумно тръбни, като тръбните предимно се предлагат и с вграден бойлер, който също се монтира на покрива. Този тип колектори са предназначени предимно за туристически къщи и хотели по морето, където нуждата от топла вода е само през лятото. Тази система е напълно автономна и не се нуждае от допълнителни уреди и системи. Нарича се още компактна слънчева система. Разходите за нейния монтаж е по-нисък, тъй като циркулацията на пропилен гликол е до-вградения бойлер и не е нужно да се изграждат допълнителни тръби за циркулация. При домове, които ще се използват целогодишно е препоръчително да се използват сплит слъчеви системи с отделен бойлер, който да се интегрира с котел от отоплителна система.

Вариантите са разнообразни и всичко зависи от това какво ползвате като основен източник за отопление. Най-често бойлерите, които се връзват към соларната система са с допълнително електрическо подгрявяне за да затоплят водата при нужда. Най-ефективно е използването на бойлер с две серпентини за да може да се доподгрява водата от газов котел, пелетен котел или друг вид котел от отоплителната система.

До скоро това по-скоро беше трудна задача, но вариантите са два. Разполагане на вашите соларни панели на покрива на сградата и пускане на тръби до апартамента, ако това е възможно да се позволи. Вторият вариант е използването на балкон, на който да се премахнат старите парапети и да се заменят с търбни соларни парапети. Вече на пазара се предлагат такива модели. Разбира се, задължнително е да имате южно изложение и да е възможно да се променя фасадата.

Желаете удобство и уют?

Свържете се с нас и превключете на ниски сметки

Разгледайте част от нашите обекти
със соларни панели


Разгледайте част от нашите обекти
със соларни панели