Aзepбaйджaн щe дocтaвя гaз зa Бългapия в пpoдължeниe нa 25 гoдини. Toвa щe мoжe дa зaпoчнe cлeд зaвъpшвaнeтo нa интepĸoнeĸтopa c Гъpция.

Енергийната и икономическата криза, предизвикани както от COVID-19, така и от конфликта между Русия и Украйна, промениха сериозно геополитическата обстановка. Стана ясно, че риск от спиране на доставките няма, именно, защото България се оказа с достатъчно алтернативни пътища, както не веднъж нашите енергийни експерти са обяснявали в нашия блог. Всъщност ситуацията, колкото и да беше драматизирана от различни среди, в крайна сметка се оказа изключително благоприятна за България, не само заради възможността да се диверсифицира реално пазара, но също и защото ни дава реално възможност да се превърнем в сериозен играч в региона и Европа за транзитиране на газ.

За разлика от 2009 година, когато България беше 100% зависима за доставките си от Русия, от тогава доста неща се промениха и ситуацията е съвсем различна. Както сме казвали, дори доставките на газ от страна на Газпром да бъдат спрени напълно, то това няма да доведе до спиране на газа за българските потребители. И това се видя и на практика.

Повече за възможните пътища за доставка на газ на картата на България, можете да научите в нашата статия Възможно ли е доставките на газ за бита да бъдат спряни?

Какво ще се случи в следващите месеци и по-какъв начин ще се осигурят доставките?

Днес националната газова инфраструктура на България е достатъчно развита, и въпреки липсата на изградената Междусистемна газова връзка Гърция-България или газопровода, който ще доставя газ в България през ТАР (Трансадриатическият газопровод), днес България и част от газоразпределителните дружества, могат да внасят газ както от ТАР през алтернативни пътища, така и втечнен газ от газовите терминали в Гърция и Турция. От този месец това вече е факт с договорените количества за доставка на втечнен газ от САЩ. Още днес, голяма част от медиите отразиха и информация, че първата доставка на американски газ е факт и разтоварването на танкера се случва на един от турските терминали. В момента, в който се стартира и междусистемната газова връзка с Гърция, ние ще си осигурим по-голямата част от необходимите ни 3 млрд. кум. метра газ, които потребява България. Допълнителна сигурност е и реалната договорка, която е постигната през май месец с Азербайджан, за доставка на газ през интерконектора в следващите 25 години. Новината бе потвърдена лично от външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който бе на посещение в България по покана на министъра на външните работи.

Изграждането на интерконектора с Гърция, ни дава възможност при договаряне с допълнителни доставчици да осигурим цялото количество газ. Капацитета само на този газопровод е колкото годишното ни потребление, а технически е възможно при необходимост да увеличим капацитета 2 пъти. В комбинация с другите газопроводи и връзки с Гърция, Румъния и Турция (през балкански поток), реално България може да транзитира над 20 млрд. куб. метра газ.

Интерконекторът ще ни позволи и доставка на газ през терминала за втечнен газ в Александропулис, в който България е съсобственик. Реално доставките са осигурени. А възможните доставчици не са един, а десетки.

Кога се очаква да се въведе в експлоатация интерконектора с Гърция?

От 13-ти юни 2022 г. е планирано да бъде запълнена с технически газ изградената газопреносна система от Комотини до Стара Загора, което е част от процеса на провеждането на тестове преди въвеждането в експлоатация на газопровода. Официалният срок за въвеждане в експлоатация на газовопровода е септември 2022, но вероятно срокът ще се скъси, имайки предвид, че към днешна дата физически всичко е готово.

Generix Gas е един от лидерите в изграждането на инсталация с природен газ, и една от малкото компании, които предлагат цялостна услуга – проектиране, изграждане, узаконяване, пуск и настройка и поддръжка.

Има ли място доставката на втечнен природен газ в дългосрочен план в България и Европа?

Често, когато се говори за втечнен природен газ, се обяснява как доставката му е по-скъпа и той не е алтернатива, защото не може да осигури достатъчно количества газ, в сравнение с преноса на газ по тръбопроводи. В световен мащаб, количеството втечнен газ, което е реализирано на пазара е 372 милиона тона, което се равнява на 500 милиарда кубически метра. За сравнение, целият износ на Газпром е 185 милиарда кубически метра. Втечненият газ не е екзотика и се превръща в доминиращ начин за продажба на газ – както петролът се превозва основно с танкери, така и газът все повече се превозва с танкери под формата на втечнен газ. Част от причините са не само защото морският транспорт е най-евтин, но и инвестициите в големи газопроводи за транспорт на газа от големи разстояния изисква не малко инвестиционни и последващи разходи, а и води и до определена зависимост. Втечненият газ, позволява да се използват различни доставчици, и да няма зависимости, като тази от Газпром.

В Европа последните години се изградиха много терминали за втечнен газ, като общия им капацитет към днешна дата е 250 милиарда кубични метра. И както вече знаем, България е част от пазара на втечнен газ, и съсобственик в новият терминал в Александропулис.

Тези дни Ѕhеll пoтвъpди дългocpoчнaтa cи пpoгнoзa зa пaзapa нa LNG: „Oчaĸвa ce глoбaлнoтo тъpceнe нa LNG дa нaдxвъpли гpaницaтa oт 700 милиoнa тoнa дo 2040 г., пoĸaзвaйĸи 90% yвeличeниe в cpaвнeниe c нивaтa oт 2021 г. Eĸcпepтитe нa Ѕhеll oтбeлязвaт, чe LNG ще игpae ĸлючoвa poля ĸaĸтo зa пo-нaтaтъшнoтo нacъpчaвaнe нa изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeмa eнepгия, тaĸa и ĸaтo peзepвeн eнepгиeн нocитeл в cлyчaй нa пpeĸъcвaнe нa дocтaвĸитe нa дpyги видoвe eнepгийни pecypcи. Още един факт, който потвърджава, че в дългосрочен план природният газ ще остане един от основните и важни енергоизточници за отопление.

Какво се очаква да се случи с цените на природен газ и на останалите енергоизточници?

Икономическата логика е проста. Ако имаме не един, а много доставчици е логично заради по-високата конкуренцията цената да пада. Такива са и очакванията в краткосрочен план. Изкуственото завишение на цените в момента, със сигурност ще се успокои, а с пускането и на интерконектора ще имаме възможност реално да получим по-добър микс и по-добра цена. В дългосрочен план, каквото и да изберете като основен източник природния газ ще си остане по-евтината алтернатива, защото цените на ТЕЦ-a и електричеството ще се повишат в следващите месеци и ще наваксат „замръзяването на цените“ чрез въведения мораториум. Повече за влиянието на цените на енергоизточниците, можете да научите в нашата статия Шоковото поскъпване: Кое е най-евтиното отопление в началото на 2022?

Цени на енергията

Вижте актуалните цени на енергоизточниците, използвани за отопление в България

И да не забравяме нещо много важно, което удобно, много често се пропуска, но България има ангажимент да изпълни плановете за либерализация на пазара на електроенергия, наложени от ЕС и скоро и битовите клиенти ще преминат на свободния пазар. Разбира се целта, е всеки битов клиент да намира най-добрият за себе си доставчик и това само по-себе си е положително, но от друга страна означава, че потребителите ще плащат цената, такава каквато е на пазарите.

Какви са алтернативите ни за отопление в бъдеще?

Ако искате да постигнете най-добра цена за отопление и висок комфорт, природният газ, отоплението с пропан и термопомпите са най-добрият вариант. Термопомпите изискват доста по-висока инвестиция, и имат своите специфики в по-студено време. Риск от липсата на доставки на природен газ няма и това се видя въпреки спекулациите. А цените каквито и да са те, ще влекат след себе си повишаване на цените на пелетите, електричеството, нафтата и всички варианти за отопление.

В бъдеще не се очаква природният газ да бъде заменен лесно, от някаква алтернатива по отношение на отоплението в бита. Дори надеждите на ЕС за преход към водорода е много далеч от реализация. Технологично и икономически пречките за подобен преход са буквално невъзможни, още повече че основно водород днес се получава от преработката на природен газ. Повече по темата, научете в нашата статия Как се очаква да се развие пазара на енергоизточници в бъдеще?

Добра комбинация е инсталацията на термопомпа с фотоволтаични панели, ако живеете в къща, но инвестицията за подобна система към момента е средно между 40 хил.лв., което е непосилно за повечето домакинства. Докато не се въведе механизъм за финансиране на подобни проекти, те ще останат достъпни за тази част от населението с по-големи възможности.

Заявките на европейския съюз до 2029 година домакинствата да преминат на фотоволтаици също е пресилена. Най-малкото не-малка част от населението живее в многофамилни високи и монолитни сгради, чиято необходимост от енергия не може да бъде задоволена с разполагане на фотоволтаици по покривите. Просто технически с днешните технологии и цената им, това е невъзможно. Не случайно, отърсени от първоначалната еуфория как Европа ще се откъсне от зависимостта си от фосилни горива, вече започнаха да се търсят алтернативни проекти за газопроводи и доставки от други източници, различни от Русия.

Изводи

В днешни дни практиката показа, че рискът от преустановяване на газоподаването за битови потребители е спекулация. Още по-голяма спекулация се оказа, че сме напълно зависими от Русия, и нямаме възможност за доставка на газ. Към днешна дата, заедно с пускането на интерконектора с Гърция, ние напълно ще можем да си осигурим необходимите количества газ. Диверсификацията пък ще помогне цените да започнат да се нормализират. А в дългосрочен план, пазара ще се опита да балансира между възобновяеми източници и природен газ. Защото алтернативите, които да го заменят са скъпи и неналични през цялата година, а природният газ няма алтернатива.

Избери най-евтиното и подходящо отопление за твоя дом или офис.
Ние ще ти помогнем!

Всяка статия в настоящия сайт е авторска и е написана от нашите експерти и инженери. Когато в дадена статия е използван външен източник, той задължително е цитиран. Публикуването и копирането на материалите и части от тях, без изрично съгласие на Дженерикс Партнърс ООД е забранено.